Bronzový medailista zo ZOH 2010 Pavol Hurajt oslavuje 40. narodeniny

04.02.2018 Poprad

Poprad/Bratislava 4. februára (TASR) - Bývalý slovenský biatlonista Pavol Hurajt, bronzový zo ZOH 2010 vo Vancouveri, bude mať v nedeľu 40 rokov.

Pavol Hurajt sa narodil 4. februára 1978 v Poprade. Jeho cesta k olympijskému medailovému úspechu nebola priamočiara. Hurajt totiž nezačínal svoju športovú kariéru ako biatlonista, ale do dvadsiatky sa venoval behu na lyžiach. Bol členom štátnej športovej reprezentácie v ŠKP Štrbské Pleso. Keď v klube znižovali stavy, medzi prepustenými bežkármi sa ocitol aj Hurajt. Pri riešení dilemy čo ďalej, sa rozhodol pre biatlon, ktorý má síce k bežeckému lyžovaniu najbližšie, ale začínať s ním v dvadsiatke bola aj pre skúseného bežkára výzva. Aj preto, že predtým sa nikdy nevenoval streľbe. Na jar v roku 1999 prešiel do Klubu biatlonu Osrblie a v zime už bol slovenským biatlonovým reprezentantom, keď v sebe objavil nevšedný strelecký talent. Terče triafal už po krátkom zoznámení sa s puškou.

Hurajt reprezentoval Slovensko pod piatimi kruhmi prvýkrát v roku 2006 na ZOH v Turíne, kde najlepšie umiestnenie zaznamenal v štafete na 4x7,5 km, v ktorej obsadil s Dušanom Šimočkom, Miroslavom Matiaškom a Marekom Matiaškom 14. miesto.

Sezónu pred ZOH 2010 vo Vancouveri nezačal úplne najlepšie. S jeho vtedajším trénerom Jurajom Sanitrom však neustále ladili formu, aby tá pravá výkonnosť zarezonovala na ZOH. Forma prišla v pravý čas a Hurajt v pretekoch na 15 kilometrov s hromadným štartom skončil tretí a domov si odniesol bronzovú medailu. Dobrú športovú výkonnosť potvrdil aj v šprinte, v ktorom skončil siedmy, či v stíhacích pretekoch, v ktorých obsadil piatu priečku. Hurajtovou olympijskou rozlúčkou boli ZOH v Soči v roku 2014.

Okrem olympijského úspechu zaznamenal Hurajt najlepšie výsledky v sezóne 2003/2004, keď v pretekoch Svetového pohára skončil dvakrát na treťom mieste a celkovo obsadil 19. priečku. V nasledujúcej sezóne sa na 20 kilometrovej trati stal vicemajstrom Európy. V roku 2004 sa stal v letnom biatlone majstrom sveta.

Od skončenia aktívnej športovej kariéry v roku 2014 sa Hurajt venuje podnikaniu v oblasti hotelierstva vo svojej kolibe v Štrbe. S manželkou Janou má syna Mateja.

V júni 2017 Výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (VV SOV) zvolil Hurajta za ambasádora ZOH 2018 v Pjongčangu.
 

Vyberte región